Pamukkale Travertenleri Gezisi

Pamukkale bembeyaz güzelliği ile adeta bir rüya gibidir. Termal suyun hayat verdiği dünyada eşi ve benzerinin bulunmadığı muhteşem oluşumdur. Denizli ilinin bir İncisi olan Pamukkale her sene yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği gezi tutkunlarının ve turların vazgeçilmez bir durak noktasıdır.

Pamukkale denizli  il merkezine 20 km uzaklıkta menderes vadisinde yer almaktadır. Pamukkale’ye yaklaştığınızda travertenlerin beyaz büyüleyici güzelliği size göz kırpmaya başlar ve travertenleri daha yakından görebilmek, travertenlere beyazlığını katan termal suya bir an önce dokunabilmek için  gitgide daha çok sabırsızlanırsınız. Pamukkale bölgesinde sıcaklıkları 360C  ile 2400C derece arasında değişen  birbirinden farklı 17 termal su kaynağı bulunmaktadır. Pamukkale de bulunan termal su da bunlardan bir tanesidir ve sıcaklığı 360C deredir. Traverten tabakanın oluşmasını sağlayan ve bu tabakaya büyüleyici beyaz rengini katan termal su ise  Kalsiyum Hidrokarbonat zenginidir. Pamukkale de bulunan Antik havuz diğer bir adıyla Kleopatra Havuzu termal suyun kaynak noktasıdır.

Pamukkale Antik Havuz

Pamukkalede antik havuz içerisinden saniyede 250 litre debiyle kaynağından çıkan termal su ani basınç kaybıyla içerisinde bulunan karbondioksit gazını kaybeder ve bunun neticesinde aktığı alanda Kalsiyum Hidrokarbonat çökeltisi bırakır ilk esnada jel halinde olan bu madde hava ile temas etmesi neticesinde sertleşir ve traverten tabakaya dönüşür. Bunun neticesinde termal su Hierapolis Antik Kentinin de bulunduğu alanda eşssiz bir doğal oluşum meydana getirmiştir. Yapılan ölçümlere göre her yıl bu kimyasal reaksiyonun neticesinde 3 cm kalınlığında beyaz bir tabaka oluşmaktadır. Binlerce yıldır süregelmekte olan bu oluşum günümüzde 10 km2 lik alanda devam etmektedir. Pamukkale ziyaretçilerinin hayran kaldığı muhteşem traverten havuzları bu oluşum sonucunda meydana gelmiştir. Bu oluşumu ziyaret için gelen misafirler turist rehberimiz tarafından tercihlerine göre antik kentin güney ya da kuzey kapısından turlarına, gezilerine başlamaktadırlar. Kuzey kapıdan turlarına başlayan misafirlerimizi Hierapolis Antik Kentimizin Nekropolisi karşılamaktadır yani kent mezarlığı.  Güney kapıdan geziye  başlayan misafirlerimiz ise kente giriş yaptıktan sonra sol taraflarında antik kentin Gymnasium kalıntılarını görmektedirler. Güney Kapıdan giriş yapıp yürüyüş güzergahını takip ederek sol istikamete doğru ilerleyen misafirlerimiz traverten teraslarının bulunduğu ve fotoğraf çekmek için muhteşem bir manzaraya sahip olan alana ulaşabilirler.

Pamukkale travertenlerinin yürüyüş teraslarına gelindiğinde bu kısımda yürümek ve antik havuzdan çıkarak buraya ulaşan termal suyun keyfini çıkarmak isteyen ziyaretçilerimizin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birisi şudur. Travertenlerde yürümeye başlamadan önce ayakkabı,terlik ve çorapların çıkartılması zorunludur. Çünkü bunlarla travertenlere girmek yasaktır. Bu nedenle yanınızda bu gibi malzemelerinizi taşıyabileceğiniz plastik poşet v.s. bulundurmanız yararınıza olacaktır. Bunun nedeni de travertenlerin korunmasının ve zarar görmemesinin sağlanmasıdır.